Willem Vleertman

Willem Vleertman (1658-1742)

Willem Vleertman werd in Oldenzaal geboren op 1 augustus 1658. Zijn moeder was een Oldenzaalse burgeres, geboren uit de oude Overijsselse familie Van Grande en zijn vader was luitenant onder de Cavallery des Princen van Oranje. Willem zou slechts een deel van zijn jeugd doorbrengen in Oldenzaal. Na de vroege dood van zijn ouders ging hij met de officieren van het leger mee. In het rampjaar 1672 was hij als veertienjarige actief als verkenner. Hij leerde vlot en maakte snel promotie. In 1691 was hij al kapitein.

 

Bron: Willy Ahlers.

Zijn verdere avonturen

Hij werd 84 jaar en leefde in een periode met veel oorlogen. Willem maakte zo’n 45 belegeringen en innames mee. Maar hij was meer dan een militair. Hij werd een belangrijke koerier voor koning stadhouder Willem III. Hij maakte een rondreis van één jaar door Europa met de zoon van de Amsterdamse burgemeester De Vicq. Voor de Staten van Holland bracht hij vredesvoorstellen over naar de Turken in Constantinopel. Hij richtte met succes postdiensten op en werkte daarbij effectiever dan de Europese postfamilie Thurn & Taxis. Zij begonnen dan ook een proces bij de Duitse keizer. Willem verloor dit proces. Hij werd als spion gearresteerd. Hij redde op hoge leeftijd de stad Amsterdam van een overstroming en controleerde de dijken in de kop van Noord-Holland. Hij werd in zijn leven door de Staten van Holland beloond met 12 gouden medailles, nu elk vergelijkbaar met een Militaire Willems Orde.


Slag bij Hochstadt

Het belangrijkste moment in zijn leven was bij de slag bij Hochstadt in 1704. Met deze belangrijke slag in de Spaanse Successieoorlog wilde Koning Lodewijk XIV van Frankrijk de baas worden in Europa. De geallieerden durfden niet tot de aanval over te gaan, omdat de bevelhebbers, de hertog van Marlborough en prins Eugenius, dachten dat het terrein te moerassig was. Willem hoorde hiervan, sprong op zijn paard en reed het “moeras” in. Het bleek hard genoeg te zijn. Terwijl de vijandelijke kogels hem om de oren vlogen, keerde hij veilig terug. Het Franse leger werd daarna een zware slag toegebracht.


Oldenzaal en Amsterdam

Willem is in zijn leven nog een enkele keer in Oldenzaal geweest. Toen George I van Hannover koning van Engeland werd, bracht Willem hem eerst van Hannover naar Londen en daarna zijn vrouw en gevolg. Deze reis ging over Oldenzaal. Het grootste deel van zijn leven woonde hij in Amsterdam. Daar overleed hij en hij werd in de nieuwe Lutherse Kerk begraven.

 

In een boekje uit 1861 geschreven door J.H. Behrns en uitgegeven in Harlingen werden vijf beroemde Nederlanders beschreven in de volgende volgorde: Frederik Hendrik, Willem Vleertman, Prins Willem I, Michiel Adriaansz. de Ruijter en Jan de Wit. Onze Oldenzaalse Willem bevond zich in een illuster gezelschap.

 

Veel over hem is bekend uit een boek, opgetekend door zijn neef, “Levensgevallen van Willem Vleertman”. Het is een aaneenschakeling van spannende gebeurtenissen, maar geeft ons ook een beeld van onze vaderlandse geschiedenis. Onder andere van de tocht van stadhouder Willem III naar Engeland.

Auteur: Willy Ahlers

 

Klik hier voor een presentatie

Willem Vleertman in 1715

Populair

Statistieken

  • Artikelen bekeken hits 241409