Cartografie

Door mijn studie van de postgeschiedenis van Oldenzaal kreeg ik te maken met veel postroutes. Hoe wordt het poststuk van plaats A naar plaats B verzonden. Ik begon een aparte verzameling (post)kaarten te verzamelen. Toen ik ook de mogelijkheid kreeg oude stadsplattegronden van Oldenzaal te vergaren maakte ik daar graag gebruik van. 

 
Bron: Willy Ahlers

Klik hier voor de presentatie
Ortelis, afgeleid van Jacob van Deventer.

Bij mijn 50e verjaardag heb ik een boek uitgegeven met 50 kaarten (stadsplattegronden) van Oldenzaal. Bij mijn 65e verjaardag heb ik een nieuw boek met de titel "Atlas van Oldenzaal" uitgegeven. Als het mogelijk is plan ik een nieuwe atlas met 75 kaarten als ik ook die leeftijd heb bereikt. Binnen mijn kaartenverzameling nemen de kaarten getekend door Jacob van Deventer een aparte plaats in. Het zijn bijna 300 kaarten, gewestkaarten en stadsplattegronden van de Nederlanden rond 1550 in een nadruk. Ook van Oldenzaal heeft hij een stadsplattegrond opgenomen. Deze kaarten zijn uiterts nauwkeurig, je zou hem in de binnenstad van Oldenzaal nu nog kunnen gebruiken. 

Mijn kaarten verzameling bevat nu ook kaarten van Twente, Overijssel en een nog groter gebied. Een originele atlas van Blaeu (Nederlandse deel) is het paradepaardje van de verzameling.  

Uiteraard ben ik lid van de studiegroep Historische cartografie van de OKT de Oudheid Kamer Twente in Enschede. Deze groep komt elke maand in de winterperiode bijeen. www.historischecartografie.nl  De zeer uitgebreide verzameling van de OKT is te bewonderen in museum de Twentse Welle in Enschede www.twentsewelle.nl  

Deel gewestkaart Friesland Jacob van Deventer.

Populair

Statistieken

  • Artikelen bekeken hits 241411